Montering av ramlösa fönster på Block Watne med Deco Stealth plattor WS1

På Pepperstadkollen förser Block Watne bostäderna med skyltfria fönster.

Här kan du se installationen från start till färdigt resultat med den helt nya Smygplatten WS1 för ramlösa fönster.

Ramlöst fönster redo för målning

WS1 är den nya modellen av stealthplattor från Deco Systems och en vidareutveckling av LS1-modellen. WS1 är nu anpassad till 10 mm fönsterluckor. Den är även anpassad till 55 mm ut på väggen så att den träffar mitten av reglarna runt fönstret. Det är också helt nytt att den nu tillverkas i High Density Polystyrene, belagd med gipspapper. Den får då en hårdare kärna som tål vatten, samt bibehåller mycket god isolering. Lambdavärdet är 0,050. Har du stora fönster så levereras WS1 även i 3,5 meters längder så att du inte behöver foga, och kan minska svinnet. Modellerna som används här är 2,4 meter långa.

Fönster före montering av ramfri lösning

Väggar är utjämnade och klara för montering av täckplåtar. Här har det satts in 048×073 läkt runt fönstren. Det är normalt inte nödvändigt men här ger det en något större installation i övergången mellan gipsskiva och puts. Horisontella pråmar är 048×048.

Slipplattor färdigskurna

Du behöver bara anpassa längden på profilen, sedan dela ner den till det djup du vill ha som foder. Toppstycken och sidostycken anpassas samtidigt som de är lika långa. Vid kapning av topp- och understycke ska du lägga till 5,5 cm pr sida så att de kommer ut så långt som de stående sidostyckena som du ser på bilden nedan.

Montering_ramlös
Montering ramlös

Du börjar alltid med att montera de dolda panelerna innan du monterar gipsskivor. Smygplåtarna är limmade i fönsterslitsen med Adefix Plus från Deco Systems. Alla övergångar limmas också i processen. Genom att placera vinkeln mot karmen och täckplåten säkerställs ett 100% rakt hörn, och plattorna kan skruvas fast för stolpar. Vanliga gipsskruvar används för montering.

Stealth plattor monterade i vundu

Det går snabbt när du monterar täckplåtar och ett sådant här fönster är klart på cirka 40 minuter. Här är allt klart för montering av gips.

Remsor monterade på stolpar

WS1 täckplåt anpassas enkelt till de olika fönstren med ett foderdjup på upp till 22 cm.

Remsfritt längs golvet

Här monteras WS1 ner mot golvet. En 100% rät vinkel här säkerställer att det inte finns några glidningar när golvlisterna monteras.

Remsor monterade på stolpar

Deco Stealth paneler är gjorda med försänkt söm mot puts. För att säkerställa att täckplåtens yttre hörn blir högsta punkten häftas remsor på stolparna innan montering. Detta hjälper till att registrera olika höjder som kan uppstå, som på bilden nedan. Det blir då tillräckligt med plats för både spackel och pappersremsa i övergången till gipsskivan.

Kontroll av stativ för listfri

Sådana nivåskillnader tas upp med lister som monteras under glidplåten. Samma om puts ska avvika från 12,5 mm höjd. Om det behövs kan du lägga till två lager remsor.

kontrollera om det finns plats för spackel och remsa

Här kontrolleras att det yttre hörnet på glidplåten är högsta punkten, så att man får en liten lutning för pappersremsa och spackel.

Färdiga remsor från Deco Systems

Remser kommer färdigförpackade tillsammans med stealth-plattor från Deco Systems.

Gipsskivor monterade mot täckplåt

Här har alla gipsskivor satts på plats. Det är nu klart för målaren att spackla och lägga pappersremsor i alla övergångar till puts. En pappersremsa läggs även på den lilla tvärskarven i övergången mellan vertikala och horisontella profiler.

Väggytor putsas före målning

Stora besparingar uppnås för målaren att spackla släta brädor från Deco Systems.

Ramlösa fönster på Block Watne

När alla gömda brädor och puts är slipade är det bara färgen kvar för ett perfekt och färdigt resultat.

Nominerad till Byggbranschens innovationspris.

Förr i tiden användes gipsskivor traditionellt som foder för att få bågfria fönster. Smygplatan har utvecklats i Norge av Deco Systems som en lösning både för enklare montering, men inte minst för att minska problemet som uppstått med sprickor vid användning av gipsskivor och montering av yttre hörn då det inte ska finnas några lister.

Vi ser fram emot nästa projekt med Block Watne, där den listfria trenden bara blir större och större.

Produktlänk:
Smygplata WS1 HDPS 55X220X2400 mm

www.blockwatne.no