Frågor och svar!

Här hittar du svar på vanliga frågor:

För alla Deco-produkter måste lim av typen Adefix och/eller Domostyl Hybrid användas.
Detta är ett lim speciellt utvecklat för våra produkter för optimal vidhäftning och enkel installation. Deco Systems ger ingen garanti om produkter monteras med andra typer av lim. Du hittar mer information om lim och förbrukning under sidan montering. Deco Systems garanterar att listerna håller om du har använt rekommenderat lim och monterat enligt instruktionerna. 

Alla taklister, rosetter, väggkakel och väggpaneler från Deco Systems levereras grundmålade. Materialen har mycket god vidhäftning och du behöver ingen annan förbehandling innan du målar dem. Du kan både måla och måla över Deco-lister med alla typer av vattenlöslig färg avsedda för trä och lister. På så sätt får du exakt den färg och glans du vill ha i ditt projekt.
Karm- och golvlister levereras grundade, men vi har flera modeller som även levereras hellackerade i färgerna Bomull NCS S0502-Y och kalssisk vit NCS S0500-N. Se en översikt över detta på produktsidorna. Har du ett större projekt med mer än 500 meter kan vi även leverera de flesta kulörer färdiglackerade på fabrik i precis den kulör du önskar. I detta avseende, vänligen kontakta vår försäljningsavdelning.

Deco-lister är varken gjorda av plast eller “isopor”.
Taklisterna i Nomastyl-serien är tillverkade av extruderad XPS-polystyren. Detta är ett material som påminner om “isopor” men har en mycket högre densitet så att du får en slät, tät och slät yta. XPS är ett mjukt, flexibelt och stabilt material som gör att golvlister kan arbeta tillsammans med byggnaden för att minska krympning och sprickbildning. Dessa listor är också 100 % återvinningsbara.

Taklisterna i Arstyl-serien är gjutna i PU-polyuretan. Detta är ett medelhårt material som är grundmålat, redo för målning.

Karm- och golvlister tillverkas i polystyren med hög densitet.

Deco  karm- och golvlister tål tuff behandling. Dessa är gjorda för att tåla hård användning och är genomfärgade vita och kommer därför att hålla sig fina mycket längre än trä. Vi levererar olika hårdheter, kontakta oss gärna om du har några frågor för ditt projekt.

Vi levererar bland annat lister till hotell, skolor m.fl. där de är beroende av dem för att tåla hård användning, resväskor och tvättvagnar.

Taklisten är mjukare, för att absorbera rörelser och inte spricka upp längs taket.

Det finns ingen brandklassning på lister i Sverige. Våra lister har samma brandklass som trälister. Produkterna har testats och det visar sig att de inte har någon positiv utveckling vid brand, inte heller utsöndras farliga freoner eller CFK-gaser i händelse av brand. En gyllene regel är att om du kan använda trälister kan du också använda våra produkter.

Alla våra produkter släpper ut låga emissioner (avgaser). Alla polystyrenprodukter som inte har målats är återvinningsbara. De flesta av våra produkter har BREEAM-dokumentation och det har bekräftats att det inte finns några ämnen i våra produkter på Reach A20-listan. Ett stort antal av våra projektvarianter finns också listade i databasen för byggprodukter som kan användas i Svanenmärkta byggnader. På grund av sin låga vikt ger produkten gynnsamma miljöegenskaper avseende transport. Produkten avger inte heller fina partiklar vid kapning och väger cirka 10 % av traditionella trälister. Kontakta oss för mer information om miljöfrågor eller dokumentation.

Deco-lister kan enkelt monteras själv om du vill. Inga specialverktyg krävs. De kapas på samma sätt som andra lister, men du slipper spikpistol/hammare, då Deco-lister limmas upp. Golv- och karmlister kan även häftas/spikas fast om så önskas.

Ladda ned monteringsanvisning.

Listerna kfår man bort med hjälp av en tapetkniv eller liknande med ett långt utdragbart blad. Du skärigenom limsträngen på båda sidor av listen och tar bort dem med en liten styv stålspackel. Om man får bort listen i ett stycke, så kan man  skrapa bort gammalt lim, och limma på den igen. Om inte, måste du ersätta listen med en ny list.

Alla som har renoverat och målat lister någon gång vet hur irriterande det är när fogarna på golvlisterna spricker upp igen efter en kort tid. Deco Systems lister spricker mycket mindre än vad trä gör. Så om listerna är monterade som monteringsanvisningarna säger, så kommer listerna att se lika fina ut i många, många år. Dekco-listerna är också genomfärgade. Det vill säga, märken som gjorts med t.ex. dammsugare, tvätt etc. kommer att synas i mycket mindre utsträckning, jäömfört med målat trä och mdf. I våtrum bör Deco-lister utan tvekan vara en 1. val eftersom dessa listor är de enda som verkligen tål vatten.

Detta har inte testats hos oss och vi kan därför inte ge några garantier på detta. Produkten har utvecklats och testats som en förlängning och tillbehör till gipsskivor. Visserligen finns det ett stort antal kunder som har använt vår produkt tillsammans med träfiberskivoroch vi har ännu inte fått feedback om att detta har gått fel.

Runt fönster/dörrar rekommenderar vi att du använder våra WS1 och WS2 som är tillverkade av extremt hård polystyren och är klädda med gipsskiva.  Detta är en produkt som är mycket hårdare än gipsskivor och är därför mycket motståndskraftig mot slitage. Dessa produkter används ofta i offentliga byggnader som skolor, dagis, hotell etc. Dessa produkter har också en viss flexibilitet, men i något mindre utsträckning än våra polyuretanlösningar.

LS2 är tillverkad av polyuretan. Produkten är något mjukare än gipsskivor. Mjukheten ger också en fin flexibilitet i produkten vilket gör den mindre benägen att krympa och spricka

Dessa produkter passar 10 mm nätspår. Men kan anpassas med remsor till 13 mm nätslitsar.

Väggpaneler och väggkakel är inte ljudabsorberande produter. De är till  för att bidra till en lägre ljudnivå (akustik) på grund av dess utformning.

Våra WS1 och WS2 kan användas i badrum och behandlas med samma produkter avsedda för gipsskivor som primer, membran etc.

Varor kan köpas via vårt återförsäljarnätverk som finns här på vår hemsida.
Nästan alla våra varor har ett Nob No.  Detta framgår av tilläggsinformationen under varan. Du kanske vill notera detta och ta med det till våra återförsäljare. På så sätt kan de hitta det föremål du vill ha på ett mer effektivt sätt.

Om du inte hittar en återförsäljare nära dig kan du använda vår webbutik.

Ja, varuprover kan erhållas från oss. Prover beställs på produktsidan för varje produkt. Tryck på “Beställ provbit”.

Frakten beror på produktens plats, vikt och storlek, så det är svårt att säga något generellt om detta. Men allt som är 2,2 m långt och kortare är billigare att transportera än längre längder. 
Fraktkostnaden kan hittas genom att lägga produkterna i varukorgen, gå till kassan och ange adressen dit de ska gå.

Ångerfristen anses vara uppfylld om meddelande skickas innan tidsfristen löper ut. Köparen har bevisbördan för att ångerrätten har gjorts gällande, och meddelande ska därför ske skriftligen (ångerblankett, e-post) företrädesvis via e-post till post@decosystems.se, alternativt per post till den adress som anges i punkt 2.
Du kan också fylla i ångerrättsformuläret online här: https://decosystems.se/angerblankett/

Deco Systems säljer till registrerade återförsäljare eller via webbutiken. Gå därför till återförsäljare och skriv in platsem där du bor. Då hittar du en återförsäljare nära di eller beställer varorna i vår webbutik.

Deco Smygplateta är behandlad på samma sätt som gipsskivor, varför gipsskruvar även används för att fästa på regeln.

Vanlig strömkabel kan inte döljas bakom lister. Det enda undantaget är om strömkablarna är av typen PXFP, som är en dubbelisolerad installationskabel med separat skyddsledare för fasta arrangemang.

Lumen (lm) = Lyjusmängd

En traditionell 60 W glödlampa har ett ljusutbyte på 12 lm/W. En LED spot har i dag minst 100 lm/W.

Kelvin (K) = Färgtemperatur

Ljuskälla Färgtemperatur (K)
Stearinljus                   2 000
Glödlampa                   2 700
Halogenlampa                   3 000
Lysrör            2 700 – 6 500 
Solljus mitt på dagen                    5 600
Mulen himmel            6 500 – 7 000 

LED-slinga

 • LED-slingor kan levereras med två typer av transformatorer. Dimbar eller Casambi.
 • Välj slinga enligt önskad Kelvin och W/m och väljnärliggande transformator, men med högre Watt än slingan. (Watt på transformator >eller= LED-slinga M x w/m)
 • Flera LED-slingor kan anslutas till en transformator, så längeslingornas totala watt inte överstiger transformatorns watt.
 • MAX avstånd slinga/transformator= 2m
  Slingorna levereras med 2 m tråd i varje ände och slingankapas till önskad längd. (se datablad om längd mellan markerade skärpunkter på slingan)

LED-profiler

 • Vi erbjuder även LED-profiler i aluminium. Profilerna finns i många utföranden och dimensioner, 2 m längder och gör det lättare att montera i listerna.

Transformatorer

 • Dimbara transformatorer (Phasecut)
  Dessa kan styras med en strömbrytare (på/av) eller med en dimmer på väggen eller med en «dimmerdosa”» 
 • Driver 24v Phasecut
  Transformatorer AV/PÅ och dimning med extern dimmer.
  25w – DIM24-25
  50w – DIM24-50
  100w – DIM24-100

Upphängning av gardiner och persienner
Vid upphängning av gardiner i listfria fönster, där Deco Smygplattan har installerats, används samma fästmaterial som vid användning på gipsskivor.

Härser duvilkamonteringspluggar du behöver.

Deco produkter kan inte placeras nära en eldstad.

Produkten tål upp till 70 grader innan den blir deformerad.

Listfri dörr:För en normal innerdörr med tröskel på 990×2090 mm behöver du 5 st WS2 för att få listfritt på båda sidor.

4 sidostycken + 1 toppstycke á 2,2 meter. = 11 meter.

1 dörrsida: 3 stk

2 dörrsidor: 5 stk